Przejdź do głównej zawartości

Zioła w kuchni

Aby posiadać świeże zioła w kuchni nie powinno się wielkiego ogrodu ani szklarni. Nie należy także być wybitnym ogrodnikiem i znać tajników hodowania roślin. Wystarczy dobrze oświetlony parapet lub ogród wertykalny na niewielkim balkonie.

Właściwie każdy miłośnik zdrowej kuchni wie, że hodowana bazylia w doniczce, świeżo zerwana tuż przed podaniem, wzbogaci smak każdej potrawy. Będzie dobrze pasować do wszelkich sałatek, poprawi smak sosu pomidorowego. Oprócz tego będzie ładnie wyglądać na kanapce z mozzarellą. Podobnie prosta w uprawie będzie również kolendra. Ta roślina jest znana z prozdrowotnych właściwości, zawiera sporo witaminy A oraz C. Będzie doskonale smakować z twarożkiem, sprawdzi się też w sałatce ze świeżym ogórkiem. Przy okazji, warto zainwestować też w szczypiorek w doniczce, poni eważ sporo przepisów podaje, że z kolendrą tworzą ciekawe połączenie smakowe. Zioła i przyprawy uprawiane w donicach należy na prawdę bardzo często podlewać, najlepiej samą wodą i często obcinać. Nie wolno używać nawozów sztucznych do podlewania, można wyłącznie od czasu do czasu użyć naturalnego humusu jako nawozu. Szczególnej pielęgnacji wymaga hodowana mięta w doniczce. Jest bardzo wrażliwa na brak wody i nadmierne światło słoneczne. Nawet niewielkie zaniedbanie może doprowadzić do usychania liści. Dodawanie do potraw naturalnych i zdrowych przypraw, które a przy tym pochodzą z własnej uprawy, koryguje smak przygotowywanych dań. Wielu miłośników zdrowej kuchni stosuje suszonych przypraw, które można zakupić w sklepie, ale one przenigdy nie zapewnią takiego smaku, jak świeże składniki.
Zobacz: mięta w doniczce.